news

Новости

Obradović: Ne priznajem Vučića kao predsednika, bojkot izbora dok se ne promene izborni uslovi

Obradović: Ne priznajem Vučića kao predsednika, bojkot izbora dok se ne promene izborni uslovi

Ne priznajem rezultate predsedničkih izbora. U ovoj borbi sam bio usamljen u toku izborne noći, ali već od ponedeljka više desetina hiljada mladih ljudi svakodnevno na ulicama Srbije kliče istu misao: „Vučiću, lopove, pokrao si izbore!ˮ

Vučić je pokrao izbore: od početka do kraja izbornog procesa. Ne priznajem Vučića kao predsednika države. Pozivam sve ostale predsedničke kandidate da se izjasne po ovom pitanju. Ako naši predstavnici u RIK-u glasaju protiv konačnih rezultata predsedničkih izbora – izbori moraju biti poništeni i ponovljeni.


 


Ovo je veoma jednostavan test za sve nas: ko je prava opozicija, a ko radi za Vučića. Čiji predstavnik u RIK-u glasa za konačne rezultate ovih pokradenih izbora – taj nije opozicija već je najobičniji Vučićev sluga. I Vojislav Šešelj, koji je donedavno otvoreno podržavao Vučića, juče se izjasnio da su izbori pokradeni i podržao studentske zahteve. Vučiću je ostao samo Parović sa 0,4% podrške u biračkom telu Srbije. Ako svi ostali iz opozicije glasaju protiv konačnih rezultata izbora, vlast neće imati većinu da proglasi konačne izborne rezultate i predsednički izbori moraju biti poništeni i ponovljeni. Takođe, u međuvremenu do glasanja o proglašenju konačnih izbornih rezultata na hiljade građana može uputiti prigovore RIK-u zbog antiustavnog Uputstva o načinu glasanja na KiM, medijskog mraka, pritiska na birače i drugih elemenata izbornih neregularnosti.


 


Istovremeno, pozivam sve opozicione predsedničke kandidate, pokrete i stranke da sednemo za zajednički sto, dogovorimo se i obavežemo da niko više neće izaći niti na jedne izbore u Srbiji dok se ne promene izborni uslovi i ispune zahtevi studentskih protesta. Bez smene urednika informativnih programa u RTV-u i RTS-u, dogovora o ravnopravnom medijskom tretmanu svih izbornih učesnika, TV duelima i sučeljavanjima vlasti i opozicije na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom kao javnim dobrom, smene odgovornih u REM-u i RIK-u, kao i sređivanja biračkog spiska – više ne sme da bude izbora u Srbiji, i od toga ne smemo odstupiti kao opozicija.


 


Nemam ništa protiv vanrednih parlamentarnih izbora već u julu. To je sjajna prilika da srušimo Vučićevu vlast i dobijemo novu Vladu koju će formirati sadašnja opozicija. Ali na te izbore ne treba izlaziti ako se ne ispune studentski zahtevi sa protesta i ako ne dođe do promena izbornih uslova koje tražimo. Pa, neka Vučić izađe na izbore sa sveukupno 25% građana Srbije koji su za sve stranke vlasti zajedno i doživi krah. Ovo je drugi jednostavan test da vidimo ko je prava opozicija, a ko deo Vučićeve ekipe na vlasti. Smatram da smo sa ova dva poteza matirali i pobedili Vučića i pre nego bude pokušao da na silu bude izabran za predsednika države posle neviđene izborne torture i krađe.


Info služba Srpskog pokreta Dveri